Tandvårdsrädsla

Tandvårdsrädsla kallas ibland även för tandläkarskräck, men vanligtvis inte är tandläkaren som person man är rädd för, utan själva situationen, tandläkarens instrument och utrustning samt smärta vid behandlingen.

Du är inte ensam. Ungefär Hälften av alla vuxna uppger att de känner obehag inför tandläkarbesök.

Rädslan uppkommer av olika skäl.

Orsaken till rädslan varierar; en del har haft negativa upplevelser hos tandläkaren som har satt sina spår i minnet. Andra har en mer allmän sårbarhet för att uppleva ångest och rädsla och då även tandvårdsrädsla.

Vi har god erfarenhet av att behandla patienter som tycker att det är obehagligt att gå till tandläkaren.

Det svåraste steget för en person som är tandvårdsrädd är många gånger att ta kontakt med en tandläkare. Du ska veta att när du har fått kontakt med oss erbjuder vi dig hjälp för att övervinna din rädsla. Berätta gärna om din rädsla redan när du bokar tid. Våra rutiner och terapiplanering syftar till att ge dig möjlighet att arbeta med att minska din rädsla. Stort fokus läggs på att för patienten skapa en lugn och avslappnande atmosfär utan stress och tidspress. För vissa patienter är det viktigt att ”prata av sig” samt berätta om sin rädsla och sina erfarenheter av tidigare tandläkarbesök. Vi anpassar oss helt och hållet efter patientens behov och vi debiterar aldrig den tid som vi ej utför undersökning/behandling.

Vi erbjuder kostnadsfri rådgivning.

Visa större karta